februari 14, 2022

Ondertitelen

by Gezonderelaties in blog

We kennen ze allemaal wel: ruzies die nergens over lijken te gaan. Over iets dat niet in de agenda stond waardoor de weekendplanning in de knel komt. Over rondslingerende spullen of zelfs nog onbenulliger.

Mijn vader zei altijd: ‘tel even tot tien’. En niet omdat die irritaties er niet mogen zijn, maar het gaat erom hoe we ze met elkaar bespreken. En als we onszelf een paar tellen gunnen zakt de spanning meteen en kunnen we onze irritaties beter onder woorden brengen.

Dat vind ik zo mooi aan de relatiebootcamp. Daar leer je met aandacht te luisteren naar elkaars irritatie. En je leert ook vooral in te zien of er misschien iets anders speelt. Want laten we eerlijk zijn, het gaat meestal helemaal niet over die agenda of die schoenen waar je net over struikelde.

In de relatiebootcamp leer je te begrijpen dat je lief zo reageerde omdat hij een pittig gesprek had op zijn werk. Of dat je vriendin kortaf deed omdat ze zich eigenlijk onzeker voelt over dit onderwerp. Of dat het haar deed denken aan iets uit haar jeugd.

En wat ik ook zo mooi vind: je leert er jezelf ‘ondertitelen’. Door te vertellen dat je net zo reageerde omdat je eigenlijk te hard gewerkt hebt deze week. Of doordat je je soms in de steek gelaten voelt. Zo geven we elkaar de kans om uit te leggen wat er écht aan de hand was. En voor je het weet is de angel eruit. En dan weet je weer waarom je elkaar ook alweer zo leuk vindt. En dat zou je bijna vergeten door het gezeur over de vaatwasser.

Elsbeth van Putten