oktober 15, 2021

Romantiek

by Gezonderelaties in blog

Sommige mensen zijn heel romantisch, andere niet. Ik heb mijzelf nooit als romanticus beschouwd, maar misschien ben ik het wel op mijn eigen manier. Want wat is romantiek voor mij? 

Mijn geliefde moet echt niet aankomen met een bosje bloemen, diner bij kaarslicht, ontbijt op bed of verrassing op Valentijnsdag. Ik lach hem vierkant uit. Zo’n Valentijnsdag eenmaal per jaar snap ik nog steeds niet. Naar mijn idee kunnen we beter elke dag streven naar het geven van de liefde die je in je hebt. En lukt het een dag even niet: leg het uit, blijf zelf verantwoordelijk voor je eigen ellendige gevoel, kruip in je hol of geniet op een andere manier in je uppie (of met vrienden).

Waar ik wel van houd? Als we elkaar verrassen met gedrag op een manier waarvan we weten dat de ander dat fijn vindt. Dan is het wel handig dat je weet hoe je de ander lief kunt hebben op de manier die bij ze past en niet vanuit eigen wensen.

Tijdens onze Relatie Bootcamp oefenen we een gesprekstechniek waarmee je je wensen en behoeftes veilig bespreekbaar kan maken met je partner. Bij de verdiepende training, de Relatie Bootcamp 2.0, gaan we deze techniek verder oefenen. We kijken dan onder andere naar hoe de ander lief te hebben op de manier die bij hem/haar past. Je mag dan om een cadeautje vragen: een zogenaamd gedragsveranderingsverzoek! Persoonlijk vonden mijn man en ik dit de leukste oefening van de relatietraining die wij hebben gevolgd.

Onze cadeautjes waren: ik zou hem vaker zomaar een knuffel geven. Als moeder van jonge kinderen had ik het idee dat ik altijd druk was, waardoor ik hiervoor weinig tijd maakte. Ik ging dus minder opruimen en meer knuffels geven. Hij zou een dag in het weekend op eigen initiatief eerder uit bed dan ik om de kinderen ontbijt te geven. Dat was echt genieten. Inmiddels bedient kind 1 zichzelf en kind 2 is de grootste uitslaper van ons allemaal. Ik ga toch weer eerder mijn bed uit dan mijn man, want ik ben een ochtendmens en hij absoluut niet. Ik moet maar weer eens nadenken over een nieuw cadeautje dat ik aan hem kan vragen. Al moet ik bekennen dat ik er vanzelf een extra cadeau bij heb gekregen: mijn man ruimt nu vaker de chaos in huis op dan ik.

Wat zou jij je partner willen vragen als gedragsveranderingsverzoek of heb je een idee met welk gedrag je je partner een cadeautje kan geven?

Romantiek kan in kleine dingen zitten.

Imke – bestuurslid