juni 8, 2021

Waardering krijgen of geven: een heerlijk gevoel

by Gezonderelaties in blog

Vertel jij wel eens aan je partner wat je zo goed, mooi, slim en grappig aan hem of haar vindt? Waarderingen uitspreken is belangrijk voor je relatie.

Misschien herken je dit: je komt de woonkamer binnen waar je partner bezig is geweest om op te ruimen, maar je ziet dat er nog een vuil kopje op tafel staat. Je eerste reactie kan zijn om dit meteen te zeggen, zonder op te merken dat het er zo opgeruimd uitziet. Dit kan bij sommige partners een gevoel oproepen dat het toch nooit goed genoeg is. 

Als je vaker aan de ander vertelt wat je zo goed, mooi, slim en grappig aan hem of haar vindt, dan merk je dat er iets verandert. Je partner zal zich veiliger gaan voelen, zal ontspannen en zal jou dan ook vaker positief benaderen. Dat je het goede in de ander ziet en benoemt, versterkt het gevoel van verbondenheid. Dit kan zelfs je relatie redden. 

Ons brein heeft de neiging zich te richten op de negatieve dingen. We merken het snel op als iets niet helemaal loopt zoals we willen. Dit gebeurt vooral als er spanning in de relatie is. 

Hoe voelt het voor jou om gewaardeerd te worden? Probeer dat heerlijke gevoel op te roepen bij jezelf en geef het aan je partner.

Er is overigens een verschil tussen een compliment en een waardering. Een compliment is: “Wat fijn dat je dat hebt gedaan” of “Wat zie je er vandaag prachtig uit”. Een waardering zegt ook nog iets over waaróm je datgene goed/fijn/mooi vindt. Dus: “Ik waardeer het dat je de woonkamer hebt opgeruimd. Ik weet dat het je moeite heeft gekost om je ertoe te zetten. Nu hoef ik het niet meer te doen. Ik voel mij nu heel relaxed en geliefd.”

Barbara Cremers